Hans van Breugel

We kunnen hem allemaal opzoeken in Google of in een andere zoekmachine maar daar komt eigenlijk altijd hetzelfde uit. Op de website vinden we het wel leuk om Hans een beetje beter te leren kennen en we hopen zo ook wat meer over onszelf: Popkoor Noisy Voices te weten te komen. 

En zo kwam het dat ik de eer kreeg om met Hans een kopje koffie te gaan drinken. IK!? Zoals gezegd is Hans in september bij ons begonnen en zijn reputatie was hem vooruitgesneld. Streng!! Aardig, maar ook streng, je moet echt je repetitie voorbereiden….. Nou daar stonden we die eerste weken, slapeloze nachten en met buikpijn naar de wekelijkse repetitie. Is de reputatie waar gebleken? Tot op heden valt het reuze mee met de strengheid maar er wordt wel degelijk hard gewerkt tijdens de repetitie. Uitgangspunt is voor Hans dat er een stijgende lijn moet zitten in de muzikale ontwikkeling, als daar geen uitdaging in zit, dan gaat de lol er snel af. 

Dit jaar kunnen we met zijn allen natuurlijk een weerbarstig jaar noemen, de nieuwigheid was er nog maar net af of we werden met z’n allen gedwongen om thuis te blijven. Na een paar weken gingen de repetities door via Zoom, Hans achter de vleugel, voor zijn kamerplant en wij allemaal thuis achter ons eigen schermpje. Wekelijks schoot door mijn hoofd, dat dit plaatje mij deed denken aan de omroepsters uit mijn jeugd, die naast een bos met bloemen aankondigden wat er die avond op de tv zou komen. Zijn Loes Haasdijk en Hans van Willigenburg stiekem zijn inspiratiebronnen?

Het is toch knap hoe we zo enthousiast zijn geworden dat menigeen uit zijn comfortzone is gekropen en een filmpje heeft ingeleverd. Knap hoe Hans ons gemotiveerd wist te houden, ons huiswerk opgaf, bandjes inzong en ga zo maar door om er uiteindelijk een prachtig resultaat van te maken. 

Is dat het enige waar hij zich mee bezighield in deze zogenaamde Lock-Down-periode? Nee, zeker niet, er waren nog 5 koren, die allemaal op hun eigen manier aandacht nodig hadden en er zijn natuurlijk leerlingen die digitaal onderricht kregen in natuurkunde. Sinds 1 jaar geeft Hans parttime natuurkunde les op een middelbare school.  

Maar terwijl half Nederland op zoek ging naar legpuzzels, recepten voor bananenbrood of aardbeienjam, een patroon voor een zelfgebreide trui of manieren om een moestuin aan te leggen en slakvrij te houden. Had Hans alle tijd om zijn kerkorgel verder te restaureren. Ging hij de afgelopen 3 jaar wekelijks naar het wonderschone, maar ook best verre Dieren om daar te werken. In deze nieuwe ‘vrije’ tijd kon hij hier nog meer aandacht aan besteden. Daarnaast doen de garage en dat kleine kamertje, dat toch maar leeg stond, steeds meer dienst als werkplaats om thuis te werken aan kleinere instrumenten voor hemzelf en voor klanten. Eens komt toch echt de dag dat het hele gevaarte naar huis moet. Slapeloze nachten, zinloze vragen: Waarom? En vooral op zoek naar iemand die dat hele instrument, thuis, in de woonkamer komt afleveren. Dat is gelukt en zo kan hij ook zijn talenten om hierop te spelen weer elke dag verbeteren. 

Nu is de vakantie aangebroken, 6 lange weken, in die periode moet het plan voor het concert dat wij in 2021 gaan geven, geschreven worden. Nog niets is er losgelaten over het plan, behalve, dat we onze dansschoenen niet uit het stof hoeven te halen. 

En verder? De schilderspullen liggen klaar om ingepakt te worden, de fotocamera is klaar om alles vast te leggen en Hans is er klaar voor om naar Zuid Europa te vertrekken. Schilderspullen? Fotocamera? Is er dan geen enkel talent dat hij niet heeft? Ik kan het jullie niet vertellen, vraag het hem zelf!

Wij hadden een bijzonder aangenaam gesprek, terrasje aan het water, een schril zonnetje, kopje koffie en een dirigent die niet nalaat om te zeggen dat hij oprecht vindt, dat wij een koor zijn met een mooi geluid. Misschien moeten we dat zelf ook eens gaan geloven en daarvan gaan genieten. Eigenlijk zijn we gewoon een heel leuk koor met z’n allen!! 

Translate Noise»